Élet PCOS/IR után #1 | A kezdetek

PCOSIR

Sziasztok!

Október 10-én diagnosztizáltak PCOS/IR-el. Mivel nagyon kezdő vagyok a témában, így gondoltam megosztom veletek, miket tapasztalok, hogy vagyok és miként sikerül együtt élnem ezzel a betegséggel. Nem vagyok profi a témában, ahogy azt már mondtam, de gondoltam, aki hasonló cipőben jár, azokkal talán segíthetünk egymáson, hogy megosszuk tapasztalatainkat. Ez egy eléggé összetett betegség, amióta kiderült, folyamatosan egyeztetek a barátnőimmel, tanácsot kérek az olvasóimtól, akik jelezték, hogy ők már régóta küzdenek ezzel és szívesen segítenek, ha tudnak, illetve sok olyan blogot olvasok, ahol ezzel a témával foglalkoznak, hisz ezekből tanulhatok. Ezeket a blogokat nagyon hasznosnak tartom, ezért is gondoltam, hogy én is megosztom veletek, hátha tudunk valami pluszt adni egymásnak. Mindig más egy olyannal beszélgetni, egy olyan embert olvasni, aki szintén most kezdi el felfedezni a dolgokat, különféle rosszullétekkel találkozik és remélhetőleg megtalálja rá a megoldásokat, amik rajtatok is segíthetnek remélhetőleg. Sajnos ez a betegség még nem igazán ismert az emberek körében, ám annál több embert diagnosztizálnak ezzel évről-évre. Sokszor a diagnózisig való eljutás évekbe telhet, rosszabb esetbe pedig rá se jönnek, mert annyira sokrétű tünetekkel jelentkezik, amik nem jelentenek mindig kiugró értékeket a bővített hormonos vérképen sem!

Először is szeretném leírni a nálam jelentkező tüneteket:

  • ugyanazzal az étrenddel és mozgással gyorsan szaporodó túlsúly
  • gluténérzékenység (ezt, amúgy is kizárják az életedből, ha diagnosztizálnak ezzel a betegséggel), nálam haspuffadással jelentkezett, majd folyamatos hasmenéssé alakult
  • szőrnövekedés a nyakon, mellen, hason
  • zsíros, pattanásos, aknés bőr (nálam főleg az állon és környékén)
  • fáradékonyság, levertség
  • túlzott izzadás
  • változó menstruációs ciklus

Emellett még nyilván millió egy tünet lehet, nem szeretném, ha ezt szentírásnak vennétek, de le akartam írni, hogy mégis lássátok nálam miként jelentkezett ez a betegség.

Gyógyszeres kezelés: A gyógyszer, amit kaptam a diagnózis után, az a Merckformin XR 500 mg-os tabletta, amiből napi egyet kellett kezdésnek bevennem az esti étkezésemmel. Az orvos elmondása szerint 2 hét múlva pedig növelhetem az adagot 2 db-ra.

  1. hét az orvossággal: Tényleg tapasztaltam az elmondott tüneteket, amikre felhívta a doktor úr a figyelmemet, hogy ne ijedjek meg, úgy is elmúlnak 1-2 héten belül és nem is olyan vészesek. Ezek a hányinger, émelygés, hasmenés voltak. Abszolút tűrhető volt, nem volt életem legjobb hete mert eléggé fáradékony is voltam mellé, de a kitűzött célért simán belefért.
  2. hét az orvossággal: Nos itt kezdődtek a nagyobb problémák, mert valamiért az én szervezetem úgy gondolta, hogy nem szereti ezt a rendszert és egyre fáradtabb lettem, egyik napról a másikra felállni is nehezemre esett az ágyból. Egyre többször volt hányingerem, amit majd 2-3 óra múlva éhség váltott fel. Enni így tudtam rendesen, de valamiért mégis egyre gyengébb voltam.

A 2. hét vége fele konzultáltam az orvosommal, mivel tarthatatlan volt az állapot és egyértelműen azt mondta, hogy ne váltsak napi kettő tablettára, hanem próbáljuk meg ezt az egyet átvészelni. Be is mentem két nap múlva hozzá, hogy azért megvizsgáljon, de szerencsére ekkora már egész jó állapotba kerültem. Tényleg nagyjából  két hét kellett ahhoz, hogy hozzászokjak a gyógyszerhez és a diétához is egyben, majd folyamatosan javult az állapotom, ami még most is tart. Lassan teljes értékű én leszek újra! :)

FullSizeRender

Sovány vigasz cukrászda

Nálam az az eset áll fenn, amikor az inzulinértékek nem túl rosszak, de petefészek hormonjaim annál inkább szét vannak csúszva. Amennyit megértettem az orvos által elmondottakból, az inzulin hormon túltermelése okozza ezt az egészet a testemben, így azt kell helyreállítanom diétával és ezzel a gyógyszerrel, szóval egy kis eltérés ekkora galibát tud okozni.

Kaptam a Merckformin tabletta mellé egy tüneti kezelésre használt gyógyszert is, ami az aknés, zsíros bőrömet hivatott rendbe tenni, erről még nem sokat tudok nyilatkozni, mert pár napja szedem csak, de ezzel is jelentkezem majd a későbbiekben! Aki követ engem az tudja, hogy nem félek megosztani a smink nélküli arcomat sem, ami mostanság eléggé telített pattanásokkal és aknékkal, így nagyon boldog lennék, ha megszabadulhatnék tőlük.

Ami a legfontosabb a gyógyszerek mellett az az ÉLETMÓD! Nem gondolnám, hogy egészségtelenül étkeztem volna eddig, de ami most vár rám, az teljesen más. 2-3 óránként ennem kell és nagyon nem mindegy, hogy mit. Figyelnem kell, hogy glutén- és cukormentes legyen, illetve, hogy melyik lassan és melyik gyorsan felszívódó szénhidrát. Ha ezek megvannak akkor pedig jöhet az, hogy miben mennyi szénhidrát van és ezeket, hogy osztom el egy egész napra. Szeretném kijelenteni, hogy ebben még nagyon KEZDŐ vagyok, de remélem lassan fogok tudni recepteket, napi étkezéseket is megosztani veletek, de olyanról nem szeretnék papolni, amihez még nagyon nem értek. Ez szerintem érthető!

Közérzet, otthonon kívüli tevékenységek:Voltam már két napos tréningen, anyóséknál, vendégségben itt-ott, búcsúbulin, de őszintén szólva eddig ezeket nem igazán tudtam élvezni a fent elsoroltak miatt. Abszolút nem voltam jól, így nehéz is lett volna, de remélem, hogy a jövőben meg fogom tudni osztani veletek, hogy miként lehet ezeket még egy ilyen betegséggel is élvezni és nem végig görcsölni minden ilyet.

IMG_7783

Kóspallag – 2 napos tréning

Mozgás: Régóta szeretnék elkezdeni mozogni valamit, de eddig lusta voltam hozzá. Nem szeretnék kibúvókat keresni, egyszerűen csak nem vettem előre a listámban, most viszont szeretném, mert nagyon fontos a betegség kezelésében. Mivel eddig a gyógyszer ellehetetlenítette a mozgást, így remélem, hogy pár hét múlva erről is be tudok nektek majd számolni!

További posztjaim a témában:

http://nancykehmakeup.hu/maga-kover-fogyjon-le-jovore-ugyanitt-ugyanekkor-motivacio-11/

http://nancykehmakeup.hu/minden-egyes-kilo-es-minden-egyes-betegseg-megerte-mert-ez-jelzi-szamomra-hogy-kit-engedtem-el-motivacio-10/

További szép hetet Nektek!

Írjatok bátran kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra, véleményetekre! Ha tudok még segítek is, ha mást nem csak meghallgatni! :)

2143 Össze nézettség 1 Mai nézettség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.